لزوم بازتعریف نظام دانش اجتماعی ایران برای درک درست افول آمریکا

لزوم بازتعریف نظام دانش اجتماعی ایران برای درک درست افول آمریکا

یک جامعه‌شناس با تأکید بر ضرورت بازتعریف نظام دانش اجتماعی ایران، گفت: علوم اجتماعی ما نه‌ تنها در تبیین واقعیت‌های جامعه ایرانی، بلکه در درک پویایی‌های نظام جهانی امروز نیز ناتوان بوده است.

به گزارش خبرنگار مهر، حمید دهقانیان پژوهشگر و جامعه شناس امروز (چهارشنبه) طی نشست خبری «پژوهش افول آمریکا از منظر افکار عمومی ایران»، با اشاره به ضرورت توجه نظام دانشی کشور به موضوع آمریکا و غرب، اظهار داشت: در حالی که بسیاری از نظریه‌پردازان بزرگ جهان از دو دهه پیش تاکنون به‌طور گسترده درباره افول ایالات متحده نوشته و نظریه‌پردازی کرده‌اند، متأسفانه در کشور ما با وجود بیش از هفتاد سال مواجهه مستقیم با آمریکا، پژوهش‌های عمیق و آکادمیک در این حوزه بسیار محدود است. این در حالی است که ایالات متحده از دهه ۱۳۲۰ تاکنون یکی از مهم‌ترین متغیرهای مداخله‌گر در تحولات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی ایران بوده است.

وی با انتقاد از بی‌توجهی دانشگاه‌ها و نخبگان ایرانی به تولید دانش بومی درباره آمریکا و غرب، گفت: نظام دانش ما گرفتار نوعی شرق‌شناسی معکوس است که همواره خود را در نسبت با غرب در جایگاه مصرف‌کننده دیده و هیچ‌گاه به خودآگاهی انتقادی نسبت به غرب نرسیده است. در نتیجه، در فضای آکادمیک ما، مفاهیمی مانند مقاومت و استقلال کمتر مورد مطالعه قرار گرفته‌اند، در حالی که این دو مفهوم ستون‌های اصلی حیات تاریخی و تمدنی ایران معاصر را شکل داده‌اند.

دهقانیان با اشاره به اینکه حتی نهادهای علمی و افکارسنجی داخلی نیز کمتر به سنجش نگاه ایرانیان نسبت به آمریکا پرداخته‌اند، افزود: جالب است که مؤسسات افکارسنجی آمریکا بیش از ما به بررسی تصویر ایالات متحده در افکار عمومی جهان علاقه‌مندند. در مقابل، ما در کشوری که ۲۰۰ سال تجربه مقاومت در برابر سلطه‌جویی غرب داریم، هنوز پژوهش‌های بنیادین درباره این پدیده و بازتاب آن در جامعه خود انجام نداده‌ایم.

وی با تأکید بر ضرورت بازتعریف «نظام دانش اجتماعی ایران»، ادامه داد: علوم اجتماعی ما نه‌تنها در تبیین واقعیت‌های جامعه ایرانی، بلکه در درک پویایی‌های نظام جهانی امروز نیز ناتوان بوده است. نتیجه این ضعف نظری، شکل‌گیری نوعی بحران درک و خودآگاهی تاریخی است که در آن آمریکا همزمان به‌عنوان مشکل و راه‌حل تلقی می‌شود؛ این پارادوکس، محصول مستقیم ضعف تئوریک و غیبت تفکر انتقادی در فضای علمی کشور است.

این جامعه‌شناس با اشاره به تجربه‌های تاریخی مانند اصل چهار ترومن، جنگ تحمیلی و تحریم‌های چند دهه اخیر، گفت: با وجود تأثیر عمیق این رویدادها بر سرنوشت ملت ایران، هنوز در فضای دانشگاهی ما پژوهش‌های جدی در تبیین پیامدهای اجتماعی، فرهنگی و تاریخی این تحولات صورت نگرفته است، در حالی که مفهوم مقاومت که عامل اصلی بقای ملی ایران در دو قرن اخیر بوده، باید به محور اصلی پژوهش‌های اجتماعی و سیاسی تبدیل شود.

دهقانیان در پایان تصریح کرد: بازسازی دستگاه نظری و دانشی کشور برای فهم صحیح نسبت ایران با غرب و آمریکا ضروری است. تا زمانی که این تحول معرفتی و علمی رخ ندهد، ما در تحلیل خود از مناسبات جهانی و از جمله افول آمریکا، همچنان در حاشیه باقی خواهیم ماند. لازم است نظام دانشگاهی و پژوهشی کشور با نگاهی بومی و انتقادی به تولید ادبیات جدید در زمینه مقاومت، استقلال و نسبت ایران با نظم جهانی امروز بپردازد.

کد خبر 6630758 هادی رضایی

  • چرا افول آمریکا؟؛ کارشناسان در ۶ نشست تخصصی پاسخ می‌دهند+ جزئیات

  • فواد ایزدی: افکار عمومی نیازمند جهاد تبیین است

  • تلگرام خبرگزاری زیر خبر
  • تلویزیون آن
  • برگزاری رویداد ایده‌های برتر فناورانه در صنعت نشر

  • پخش پشت‌صحنه سریال «پسران هور» از شبکه یک

  • یک کارخانه شن و ماسه در دلفان پلمب شد

  • پیام مدیرکل هنرهای نمایشی به هجدهمین جشنواره تئاتر خیابانی مریوان

  • نیروگاه خورشیدی ۱۱۵ کیلوواتی در منطقه اقتصادی یزد به بهره‌برداری رسید

  • زندیان: بسترهای مناسب برای جذب سرمایه‌گذاران باید فراهم شود

  • بیش از ۵ هزار مددجوی جرائم غیر عمد از زندان های کرمان آزاد شده اند

  • افتتاح یک زمین چمن مصنوعی در یکی از روستاهای سلسله

  • لزوم بازتعریف نظام دانش اجتماعی ایران برای درک درست افول آمریکا

  • اعتراف تل‌آویو به موج حملات سایبری علیه زیرساخت‌های حیاتی اسرائیل

  • جولان شبح مرگ در جاده‌های شرق هرمزگان؛ دولت از شُتر داری حمایت کند

  • ترکیب احتمالی استقلال مقابل الوحدات/ اعتماد ساپینتو به جوانان

  • سامانه جذب هیئت علمی برای متقاضیان دانشگاه‌های غیرانتفاعی فعال شد

  • جدی‌ترین پیامدهای پوکی استخوان را بشناسید

  • پایان بی‌نظمی تردد خودروهای خارجی در مناطق آزاد

  • حمله تروریست‌ها به غرب ادلب در سوریه

  • ترامپ: هنوز تصمیم نگرفته‌ام که با پوتین دیدار کنم یا خیر

  • برنامه لیگ برتر تا هفته سیزدهم/ دیدار تیم های استقلال و سپاهان لغو شد

  • پیش‌بینی هواشناسی ۳۰ مهر؛ تداوم فعالیت سامانه بارشی تنها در شمال ایران

  • ریسک تبدیل ادبیات به فیلم‌؛ کتاب نخواندن فیلمسازان سد راه اقتباس است

  • روزنامه‌های ورزشی چهارشنبه ۳۰ مهر ۱۴۰۴

    روزنامه‌های ورزشی چهارشنبه ۳۰ مهر ۱۴۰۴

  • روزنامه‌های اقتصادی چهارشنبه ۳۰ مهر ۱۴۰۴

    روزنامه‌های اقتصادی چهارشنبه ۳۰ مهر ۱۴۰۴

  • روزنامه‌های صبح چهارشنبه ۳۰ مهر ۱۴۰۴

    روزنامه‌های صبح چهارشنبه ۳۰ مهر ۱۴۰۴

  • روزنامه‌های ورزشی سه‌شنبه ۲۹ مهر ۱۴۰۴

    روزنامه‌های ورزشی سه‌شنبه ۲۹ مهر ۱۴۰۴

  • روزنامه‌های اقتصادی سه‌شنبه ۲۹ مهر ۱۴۰۴

    روزنامه‌های اقتصادی سه‌شنبه ۲۹ مهر ۱۴۰۴

  • سرور اچ پی
  • مانتو
  • هتل های تهران
  • حرف آخر
  • مهرینو
  • تهران تایمز
  • روزنامه آگاه